Directia Județeană pentru Cultură Harghita eliberează următoarele documente, în baza legislației publicată pe site-ul instituției:
Decizia nr. 6/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Culturii
Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 242 din 24 martie 2020. Formă aplicabilă la 25 martie 2020.
Art. 12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.
A. COMPARTIMENT MONUMENTE ISTORICE ȘI ARHEOLOGIE
Avize pentru lucrări de intervenție asupra monumentelor istorice, în zonele de protecție ale acestora și în zone construite protejate.
Comunicări pe baza propunerilor în urma şedinţelor CZMI
Prevederi legislative: LEGEA NR. 422/2001, LEGEA NR. 50/1991, O.G.43/2000, O.M.C. nr. 2797/2017.
Documentaţia necesară:
memoriu tehnic
plan de situație scara 1:200, 1:500, 1:1000
planșe desfășurări stradale
plan de încadrare în zonă scara 1:500, 1:1000, 1:2000 în care să fie marcată relația cu monumentele din zonă (în cazul zonei de protecție)
acte de proprietate
expertiza tehnică
proiect de arhitectură/ memoriu tehnic
extras din PUG-ul în vigoare
studiu istoric (în cazul monumentelor)
releveu existent scara 1:50, 1:100
montaj fotografic
extras din PUZCP în vigoare (dacă a fost realizat)
Cerere eliberare aviz actualizată iunie 2019
ATENȚIE:
Documentațiile privind intervenții asupra monumentelor istorice vor fi obligatoriu semnate și ștampilate de specialiști/experți atestați de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Documentațiile care nu respectă această condiție vor fi amânate până la depunerea completărilor/ corecturilor solicitate.
Documentațiile privind intervenții în zonele de protecție ale monumentelor istorice sau în zone construite protejate vor fi obligatoriu semnate și ștampilate de arhitecți/ingineri.
Pentru a prezenta documentația la şedinţa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 2 vă rugăm să depuneți o documentație completă, elaborat conform cadru legal valabil:
- în vederea obținerii avizului de specialitate, documentația se va depune în format original, semnat și ștampilat, în două exemplare, la adresa sediului Direcției: 530170, M-Ciuc, Strada Tudor Vladimirescu, Nr. 28, iar varianta digitală se va anexa prin DVD/CD sau se va trimite la adresa de e-mail: office@patrimoniuharghita.ro, respectând conținutul cadru prevăzut în Dispoziție nr. 5596/01.08.2007, Dispoziție nr. 4300/03.11.2005 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității în domeniul avizării (accesibile de pe siteul Direcției: https://patrimoniuharghita.ro/), Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
- la faza DTAC vă rugăm să specificați suprafața desfășurată de intervenție supusă avizării în zonele de protecție sau zone construite protejate (delimitarea zonelor sunt accesibile la Direcție), necesară pentru taxarea avizului conform Ordinului Ministrului Culturii și Identității Naționale nr. 2515/16.08.2018.
- menționăm că la şedinţele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 2 documentațiile incomplete și care nu conțin date suficiente privind contextul actual al amplasamentului (prezentate cel puțin prin plan de situație cotate cu vecinătăți și desfășurate stradale cu documentar fotografic) prin care este specificat raportul cu monumente istorice nu vor fi analizate.
Pentru eventualele întrebări vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail sus menționată sau la adresa de e-mail a compartimentului monumente istorice: office@patrimoniuharghita.ro
.
Avize pentru aprobare PUG, PUZ sau PUD
Prevederi legislative: LEGEA NR. 422/2001, LEGEA NR. 350/2001, LEGEA NR. 50/1991
Documentaţia necesară:
documentația faza PUG/ PUZ/ PUD întocmită conform conținutului-cadru prevăzut în: Ordinul nr. 562/2003, Ordinul nr. 37/N/2000, Ordinul nr. 13/N/1999 actualizate
Cadrul legislativ în domeniul urbanismului: https://www.mlpda.ro/pages/cadrullegislativindomeniulurbanismului
Aviz privind concepția artistică pentru amplasare monumente de for public
Prevederi legislative: LEGEA NR. 120/2006, OMC nr. 2200/2015
Avizul se obține de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale
Conform prevederilor Anexei 3 la O.M.C. nr. 2200/26.03.2015, documentaţia necesară în vederea analizării proiectelor de către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public va cuprinde următoarele:
• Susţinere teoretică/motivaţie, maxim 1000 cuvinte, care să includă detaliile tehnice ale lucrării (dimensiuni, materiale).
• Curriculum Vitae al autorului/autorilor lucrarii.
• Certificat de Urbanism eliberat de autorităţile locale pe raza cărora se propune amplasarea lucrării.
• Plan de încadrare în sit pe suport topo-cadastral/ortofotoplan (scara 1:5000 / 1:2000).
• Extras din PUG, PUZ sau PUD elaborat şi aprobat la nivel local, care să cuprindă referiri la zona de amplasare a lucrării.
• Studiu de amplasament din care să rezulte relaţia cu vecinătăţile, vizibilitatea, modul de percepţie, configurarea siluetei etc. Studiul de amplasament va fi elaborat: pentru mediul urban, de către un arhitect sau urbanist cu drept de semnătură; pentru mediul rural, de către un arhitect, urbanist sau de un conducător-arhitect cu drept de semnătură. Studiul va cuprinde:
• plan de situaţie la scara 1:500 sau 1:1000, care va cuprinde, după caz şi amenajări ale spaţiului limitrof (Alei de acces, elemente vegetale, mobilier urban, sistem de iluminat).
• desfăşurări de fronturi (minim 2 direcţii).
• perspective la nivelul ochiului, persepctive axonometrice.
• fotomontaje ale lucrării pe amplasament (colaj fotocopiat sau prelucrare computerizată, care să includă imaginea machetei lucrării propuse pe amplasament), care vor indica şi modul de iluminare a lucrării pe timpul nopţii.
• delimitarea zonei de protecţie a lucrării de artă vizuală de for public, în vederea conservării integrate şi a punerii în valoare a acesteia.
• Fotografii ale machetei lucrării propuse, format A4, din cel puţin trei unghiuri (faţă, profil, spate). Fotografiile trebuie să fie clare şi să permită observarea detaliilor.
• Macheta propriu-zisă (se prezintă doar la solicitarea Comisiei).
* Documentaţia se va prezenta într-un dosar cu şină, într-un singur exemplar, precum şi în format digital needitabil (.jpg, .pdf sau similar), pe un CD/DVD, anexat dosarului.
Avize pentru obținerea permisului de exploatare a nisipurilor sau pietrișurilor pentru balastiere și cariere de piatră.
Prevederi legislative: ORDIN 125/2011, O.G.43/2000 aprobată prin prin LEGEA 378/2001, completată prin LEGEA 462/2003 și LEGEA 258/2006,OMCC 2043/2002.
Documentaţia necesară:
plan de amplasament al perimetrului vizat, scara 1:5000
memoriu de prezentare cuprinzând și coordonatele în sistem Stereo 70 ale perimetrului de exploatare
Reînnoire aviz pentru obținerea permisului de exploatare pentru un perimetru avizat anterior
Documentaţia necesară:
copia avizului inițial emis de DJC Harghita
Avize specifice pentru vânzări terenuri persoane fizice/persoane juridice
Prevederi legislative: LEGEA NR. 17/2014
Documentaţia necesară:
alte documente doveditoare (dacă se impune)
Exercitare drept de preemțiune în cazul vânzării monumentelor istorice din grupa B
Prevederi legislative: LEGEA NR. 422/2001
Documentaţia necesară:
cadastrul imobiliar
documentar fotografic
copie după actul de împuternicire al persoanei care depune solicitarea (dacă este necesar)
Emitere certificate de descărcare de sarcină arheologică
Reglementări legale: O.G.43/2000 aprobată prin prin LEGEA 378/2001, completată prin LEGEA 462/2003 și LEGEA 258/2006, OMC 2518/2007, ORDIN 2562/2010
Certificatele de descărcare de sarcină arheologică se emit doar în baza acordului favorabil al Comisiei Naționale de Arheologie, care analizează Rapoartele de cercetare arheologică întocmite de specialiștii arheologi și înaintate comisiei pentru analiză.
B. COMPARTIMENT PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL MOBIL ȘI IMATERIAL
Emitere certificat de export pentru bunuri culturale mobile neclasate aflate în proprietate publică sau privată
Reglementări legale: LEGEA 182/2000, H.G. 518/2004
Documentaţia necesară:
Emitere certificat de export pentru bunuri culturale mobile clasate aflate în proprietate publică – conform legii, aceste bunuri pot fi exportate doar cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor
Reglementări legale: LEGEA 182/2000, H.G. 518/2004
În vederea obținerii avizului de principiu al forului din cadrul MCIN, cu cel puțin 60 de zile înainte de data exportului vor fi transmise CNMC prin DJC Harghita următoarele documente:
lista cuprinzând bunurile propuse a fi exportate temporar
propuneri pentru valorile de asigurare
nominalizarea comisarului expoziţiei sau a curierului care însoţeşte bunurile, cu motivaţia propunerii
După obținerea avizului de principiu al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, dosarul va fi completat cu (primele două documente vor avea viza compartimentului juridic-contencios din cadrul instituţiei sau autorităţii administraţiei publice în subordinea căreia îşi desfăşoară activitatea titularul dreptului de administrare):
contractul de asigurare pentru bunurile propuse pentru exportul temporar. Contractul va fi de tipul „perete la perete” şi va fi încheiat cu o societate de asigurare cu sediul în România;
fişele de evidenţă a bunurilor
fişele de conservare a bunurilor, semnate de conservator şi restaurator, după caz;
fotografii ale bunurilor: faţă, lateral, spate, detalii semnificative;
declaraţia din partea titularului dreptului de administrare că bunurile propuse pentru export nu sunt în litigiu
mandatul comisarului expoziţiei sau al curierului care însoţeşte bunurile, cu menţionarea expresă a obligaţiilor acestuia – cf. Anexei nr. 2 la H.G. nr. 518/2004.
Dacă se obține avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, se va elibera Certificatul de export de către DJC Harghita. Documente necesare:
Expertiza tehnică realizată de un expert atestat de Ministerul Culturii și Identității Naționale
Copia contractului de asigurare
Câte două fotografii 9 x 12 pentru fiecare bun propus pentru export
Bunurile culturale mobile realizate de autori în viață pot fi exportate fără certificat de export. Pentru aceste bunuri, DJC Harghita poate elibera adeverințe de export.
Reglementări legale: LEGEA 182/2000, H.G. 518/2004
Documentaţia necesară:
tabel cu descrierea bunurilor pentru care se solicită adeverința (de la secretariat sau de mai jos);
câte două fotografii 9 x 12 pentru fiecare bun propus pentru export
declaraţia creatorului, în formă autentică, în cazul obiectelor înstrăinate fără intermedierea unui comerciant (de la secretariat sau de mai jos);
adeverinţă emisă de agenţii economici autorizaţi să comercializeze bunuri culturale – cf. Anexei nr. 5 la H.G. nr. 518/2004;
Sau, după caz:
adeverinţă emisă de persoanele juridice de drept public sau privat, în cazul obiectelor realizate în cadrul activităţilor instructiv-educative proprii sau al cercurilor, atelierelor, cenaclurilor de creaţie organizate de emitent;
adeverinţă emisă de organizatorii de turnee artistice, în cazul obiectelor de decor, costume, recuzită şi altele asemenea, realizate în baza unor schiţe sau proiecte ale unor autori în viaţă – cf. Anexei nr. 5 la H.G. nr. 518/2004
Cerere elib adeverinta export bunuri actualizata iunie 2018
Autorizarea agenților economici pentru comercializarea de bunuri culturale mobile
Comercializarea bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privata poate fi efectuată numai de către agentii economici care au obtinut autorizatia de functionare eliberata de Ministerul Culturii si Cultelor în baza avizului Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor. Eliberarea autorizatiei de functionare este conditionata de angajarea unui consilier de specialitate si de îndeplinirea conditiilor necesare conservarii, în conditiile legii, a bunurilor culturale mobile clasate. Prin consilier de specialitate se întelege persoana cu studii superioare si cu minimum 5 ani experienta în domeniul artelor sau expertul acreditat de Ministerul Culturii si Cultelor, având ca atributii principale evaluarea si autentificarea obiectelor supuse comercializarii.
În vederea obținerii acestui document, agentul economic va înainta DJC Harghita un dosar care trebuie să cuprindă, conform legii următoarele:
documentarul sintetic al activitatii, cu principalii indicatori înregistrati la data înfiintarii agentului economic, de la secretariat sau anexat mai jos;
copie legalizata de pe actul constitutiv;
copie de pe încheierea pronuntata de judecatorul delegat la oficiul registrului comertului privind înregistrarea agentului economic solicitant;
copie legalizata de pe certificatul de înregistrare
copie legalizata de pe actele de studii ale consilierului de specialitate
cazierul judiciar al consilierului de specialitate si al asociatilor agentului economic.
Cerere autorizare agent economic pt. comert bunuri culturale
Documentar sintetic autorizare agenti economici pt. comert bunuri culturale
Exercitare drept de preemțiune în cazul vânzării bunurilor culturale mobile clasate în tezaur
Reglementări legale: Legea nr. 182/2000, H.G. nr. 1420/2003
Răspunsul este emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale, după analizarea documentelor pe care DJC Harghita este obligată să le transmită în termen de 3 zile de la data înregistrării înștiințării despre vânzarea bunului/bunurilor culturale clasate.
Documente necesare:
oferta agentului economic autorizat privind bunul/bunurile cultural/e mobil/e clasat/e în tezaur;
documentatia privind achizitionarea bunului/bunurilor respectiv/e, elaborata conform dispozițiilor legale în vigoare privind achizitiile publice;
fotografii color ale bunului/bunurilor, ansamblu si detalii;
raportul/rapoartele de expertiza efectuate în momentul clasarii bunului/bunurilor respectiv/e.
1. În atenția solicitanților avizelor de specialitate emise de Direcția Județeană pentru Cultură Harghita
Pentru facilitarea evaluării potențialului arheologic al terenurilor pe care urmează să se realizeze intervențiile, vă rugăm să transmiteți dosarele atât în format analog (pe suport hârtie), cât și în format electronic de tip text (.doc, .docx) sau arhivă. Delimitările perimetrelor supuse exploatării trebuie să fie transmise în format analog (pe suport hârtie) și în fișiere electronice specifice Microsoft Excel (.xls). Delimitările perimetrelor de lucru vor fi exprimate în coordonate geografice de tip Proiecția Stereografică 1970 (Stereo 70).
Documentația în format analog va fi depusă la sediul instituției iar formatul electronic va fi expediat la adresa oficială de email office@patrimoniuharghita.ro.
2. VĂ ADUCEM LA CUNOȘTINȚĂ CĂ, ÎNCEPÂND CU DATA DE 17 AUGUST 2018, A INTRAT ÎN VIGOARE UN NOU SISTEM DE TARIFARE A DOCUMENTAȚIILOR DEPUSE PENTRU OBȚINEREA AVIZULUI DE SPECIALITATE AL MINISTERULUI CULTURII ȘI IDENTITĂȚII NAȚIONALE, CONFORM OMC NR. 2515/2018, CARE ÎNLOCUIEȘTE OMC NR. 2664/2010 ȘI ESTE POSTAT INTEGRAL PE SITE-UL NOSTRU, LA RUBRICA ”LEGISLAȚIE – MONUMENTE ISTORICE”.
Pentru respectarea procedurii instituită prin acest act normativ, precum și a instrucțiunilor emise de mcin, solicităm tuturor beneficiarilor de avize/proiectanților de specialitate să țină cont de următoarele aspecte:
1.Toate documentațiile care țin de competența comisiei naționale a monumentelor istorice vor fi înaintate ministerului doar prin intermediul djc neamț. În caz contrar, ele nu vor fi introduse pe circuitul de avizare.
2. Depunerea la DJC Harghita a documentațiilor supuse avizării (în comisia națională) se face obligatoriu în trei exemplare, iar în cazul celor care se avizează local, în două exemplare.
3. Avizele emise pentru lucrările aferente județului neamț (indiferent că sunt analizate de czmi suceava sau de comisia națională a monumentelor istorice), vor fi întocmite de djc neamț și vor fi tarifate la casieria instituției. În lipsa dovezii achitării tarifului, avizele nu se transmit către beneficiar/proiectant.
4. Pentru facilitarea emiterii avizelor de specialitate, vă rugăm ca, pe cererea depusă, să menționați corect suprafața desfășurată a lucrării, în m.P, care se va înmulți cu tariful în vigoare, de 3 lei/mp.
În acest sens, anexăm mai jos modelul de cerere care trebuie completat:
Cerere_eliberare_aviz_favorabil – actualizata tarifarea din 17 august 2018